TRE TYPER PORØSITET: LAV, MEDIUM, HØY

Mange hårstylister, hårelskere og jenter som er interessert i hårpleie og styling, behandler håret sitt på grunnlag av porøsiteten. Hva er den? Hårporøsiteten avgjøres av hvor åpent skjellaget er. Du kan skille mellom lav, medium og høy porøsitet.

Avhengig av hvordan håret ditt ser ut, bør du matche riktige produkter, inkludert oljer, for å ta bedre vare på det.

porosity

Hår med lav porøsitet – har et tett sammenbundet skjellag med overlappende skjell som ligger flatt, noe som på samme tid gjør enhver type behandling svært vanskelig. Et slikt hår regnes for å være sterkt og sunt. Det er også vanskelig å style, absorberer vann svært sakte og tørkeprosessen er svært lang. Hår med lav porøsitet er mindre utsatt for skader, og er ikke statisk eller krusete.

Hår med medium porøsitet – skjellaget er løsere, og derfor gir mange styling- og skjønnhetsbehandlinger tilfredsstillende resultater. Uansett er hår med medium porøsitet lett å skade, men på den andre siden – det er ganske lett å endre porøsiteten til lav. Husk at selv om en slik hårtype ser ut som om den ikke krever mye innsats for å holde tilstanden ved like, bør den behandles ordentlig. Det anbefales å ikke bruke for harde produkter eller hårfarge for ofte.

Hår med høy porøsitet- har åpninger og hull i skjellaget, noe som betyr at behandling er svært lett. Men næring, fargepigmenter samt alle typer urenheter og forurensning kan lett trenge inn i det. Hår med høy porøsitet er svært skadet, absorberer vann raskt og er lett å style. Husk at styling med bruk av varme er svært skadelig.

De beste oljene og teknikkene for forskjellige typer hårporøsitet

HÅR MED LAV PORØSITET

Hvordan løfte skjellaget for å kunne behandle hår med lav porøsitet ordentlig? Først prøver du proteiner og alkaner, og tilsetter litt glyserin i balsamen. Så påfører du det i hele hårlengden og sørger for å holde håret varmt. Du kan ta på en dusjhette av plast og dekke det med et oppvarmet håndkle.

Hvordan forsegle skjellaget for å beholde riktig fuktighetsnivå i hår med lav porøsitet? Dette er løsningen. Først skyller du ut balsamen med kaldt vann. Så bruker du en hårolje eller et kosmetisk smør: arganolje, søtmandelolje, druefrøolje, mangosmør eller avokadosmør.

HÅR MED HØY PORØSITET

Nøkkelelementet til hår med høy porøsitet er å bruke kosmetikk som forsegler skjellaget. Derfor må du alltid huske å skylle ut sjampoen din med kaldt vann, bruke leave-in balsam eller aloe verajuice. Prøv å reduser bruken av produkter som inneholder fuktgivere. Ikke glem at i fuktige omgivelser vil en for stor mengde av disse stoffene gi krusete og statisk hår. Prøv følgende oljer: lakserolje, olivenolje, hampolje, druefrøolje, avokadoolje, nattlysolje, gresskarfrøolje, solsikkeolje, soyabønneolje.

HÅR MED MEDIUM PORØSITET

Skjellaget til hår med medium porøsitet er lett reist. Det er svært viktig å ta ordentlig vare på slikt hår på grunn av at det er svært lett å skade og overtørke det. Bruk fuktighetsgivende produkter, leave-in balsam, hårmelk og lette, kremete masker. Du trenger også følgende oljer: jojobaolje, avokadoolje, kokosolje, sesamolje, rapsolje, hvetekimolje, macadamiaolje og risolje.

Hvordan finne ut hårporøsiteten? Ta en test!

Det sies at man får de beste resultatene etter å ha gjort alle tre testene for hårporøsitet: vanntesten, berøringstesten og den visuelle testen.

  1. Vanntesten – legg et par hårstrå i en skål fylt med vann. Husk at håret ditt må være rent og uten noen produkter som kan dekke overflaten. Vent i noen minutter og observer hva som skjer med håret. Hår med høy porøsitet vil synke til bunns i skålen innen et minutt. Hår med medium porøsitet vil flyte på overflaten i rundt to minutter. Hår med lav porøsitet vil synke etter rundt to minutter.
  2. Berøringstesten – ta et hårstrå og la fingrene gli oppskaftet (mot hodebunnen). Prøv å kjenn etter hva du føler. Hår med lav porøsitet vil være glatt, motstandsdyktig og mykt. Hår med medium porøsitet vil ikke være 100% glatt; du vil føle små klumper. Hår med høy porøsitet vil være grovt å ta på, på grunn av det reiste skjellaget.
  3. Den visuelle testen – består i å observere håret ditt. Følg med på hvordan det ser ut etter hårvask og føning, hvorvidt det er glatt eller krusete etter å ha brukt nye produkter, hvordan det oppfører seg på en regnfull og fuktig dag. Hår med lav porøsitet vil alltid være glatt og mykt uansett vær og pleie. Hår med medium porøsitet vil være glansfullt og glatt på toppen av hodet, men tuppene vil være tørre og matte. Hår med høy porøsitet vil være statisk og vanskelig å style og se fint ut uansett hvilke produkter du bruker eller værforholdene ute.